top of page
Foto van schrijverMike Huizinga

Effectieve authenticiteit

Jezelf zijn op de werkvloer én betere resultaten behalen.


Elk bedrijf heeft een eigen unieke cultuur. Hoe er gewerkt en gecommuniceerd wordt, welke kleding er gedragen wordt, hoe laat je verschijnt en verdwijnt, lijken allemaal vanzelfsprekende zaken te zijn op de werkvloer, die niet eens benoemd hoeven te worden. Maar hoe zorg je nou dat je te midden van al deze standaarden, ook je unieke individu kan zijn? En hoe leidt dit voor organisaties (en jouzelf) tot betere resultaten? Dat laat ik je graag zien middels een persoonlijk verhaal. Inclusief een oproep aan alle leidinggevenden!


Mijn authenticiteit


Ik ben een behoorlijke pleaser. Ik vind het bovenal heel belangrijk om aardig gevonden te worden (hoe dat komt, bewaar ik voor een ander moment), en dat maakt dat ik me een ontzettende kameleon kan voelen: "laat maar zien hoe men hier doet en ik pas me wel aan". En ik geloof dat ik juist daaróm zo'n ontzettende drang voel om 'mezelf te zijn', omdat ik zo vaak het gevoel heb dat níet te zijn.


Dit innerlijke conflict leidt er bij mij toe dat ik vaak gedrag vertoon om mijn authenticiteit uit te drukken. In mijn jeugd was dit nog volledig onbewust, en uitte het zich in kleine dingen, zoals schoenen met felle kleurtjes, maar ook grote dingen, zoals dat ik als enige van mijn basisschool naar een bepaalde middelbare school ging (en vervolgens als enige van mijn vriendengroep naar Groningen ging en daar lid werd van een studentenvereniging).


Wakker 'geschud'


Het bewustzijn hierop ontstond echter pas bij mijn eerste baan. In 2016 ging ik aan de slag bij Wehkamp als campagne manager en een jaar later werd ik getrakteerd op een zware hersenschudding, waardoor ik er meer dan een half jaar uit heb gelegen. In het moment zelf was dit verschrikkelijk, maar achteraf gezien is dit oprecht het beste wat me ooit is overgekomen. Één van de vele dingen die het me gebracht heeft, is dat ik geforceerd werd om uit de 'werkmolen' te stappen en er ruimte ontstond om te reflecteren op mijn eerste werkjaar: "Hoe vind ik dat het gaat? Waar sta ik nu?"


Werken zoals zij


Toen ik vanaf een afstandje hier naar kon kijken, werd ik mij ineens ontzettend bewust dat ik was gaan werken 'zoals men bij Wehkamp werkt'. Vers uit de studiebanken, had ik geen flauw idee hóé je werkt bij een kantoorbaan. Dus wat deed ik? Ik nam in veel opzichten het gedrag over van mijn collega's. Ik groette mensen op dezelfde manier, plande mijn dag in zoals anderen en ging dezelfde dingen belangrijk vinden (al kreeg ik bij mijn afscheid te horen van mijn manager dat ik onbewust al behoorlijk authentiek gedrag vertoonde en dat het toch echt niet normaal was om op je eerste werkweek steevast pas om 09.30 op kantoor te verschijnen).


En juist vanuit de rust en ruimte die er in die periode ontstond, kon ik ervaren hoe belangrijk het voor mij was om hier bewuste keuzes in te maken. Ik nam mij dan ook voor om dit veel meer te doen en was hier bij terugkeer ontzettend mee bezig: hoe werkt deze cultuur? Waarom doe ik de dingen hoe ik ze doe? Hoe zou ik ze willen doen?


Hey! Een symbool voor authenticiteit


Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Ik was aan het reïntegreren na mijn hersenschudding en ineens viel mij op dat iedereen zijn mails start met "Hi ...," (spreek uit: hai!). Ik dacht: wanneer zeg ik in real life in godsnaam ooit "hi!" tegen iemand?!?! Sinds dat moment begin ik al mijn mails met "Hey...,", want dat is wél hoe ik mensen begroet. Deze aanhef is dan ook symbool gaan staan voor mijn authenticiteit op de werkvloer, en ik moet nog steeds af en toe glimlachen als ik me hier bewust van ben tijdens het schrijven van een mail. Achteraf gezien denk ik dat de (weder)geboorte van de bewust authentieke Mike op dat moment heeft plaatsgevonden. Inmiddels is ook mijn "Vriendelijke groeten," vervangen door "Alle goeds,". And I Love It!


Werken zoals mij


Het punt van mijn artikel is niet dat iedereen massaal zijn aanhef moet veranderen. Het punt is ook niet dat iedereen zijn innerlijke rebel moet aanspreken en alles op zijn eigen manier moet doen. Wat ik wél wil overbrengen, is dat het zo ontzettend krachtig en bevrijdend kan voelen om dingen te doen op de manier die voor jou écht werkt. De aanhef is maar een klein voorbeeld, maar voor mij heeft deze benadering in de loop der tijd geleid tot een aantal gebruiken die mijn werkdag echt ontzettend veel aangenamer én productiever hebben gemaakt. Om er een paar op te noemen:


  1. ik streef naar volledige focus op mijn werk: ik check maar 2x per dag mijn mail en Whatsapp en veel collega's weten dat ik voor urgente zaken bereikbaar ben per sms (de enige applicatie waar ik mijn meldingen voor aan heb staan) of bellen.

  2. van 9 tot 11 is mijn agenda geblokt om te werken aan zaken die voor mij belangrijk zijn, zodat ik elke dag vooruitgang boek op mijn eigen prioriteiten, ongeacht hoezeer ik de rest van de dag geleefd word door andermans agenda.

  3. ik plan meetings van 25 en 50 minuten, en stop dan ook echt, zodat ik zelfs bij een dag vol meetings tussendoor pauzes heb van 5 of 10 minuten.

  4. waar mogelijk, stel ik voor om te gaan wandelen tijdens meetings (en bij digitale meetings stel ik dus ook voor om dit bellend te doen). Zo krijg ik tussen door voldoende beweging.


Dit zijn geen voorbeelden van "zie mij nou eens mezelf zijn". Al deze voorbeelden zorgen dat ik aan het einde van de dag meer bereikt heb én meer rust en ruimte ervaar. En het mooiste is: het wordt vaak nog gesupport door mijn omgeving. Veel collega's beamen vergelijkbare behoeftes te hebben.


(toegegeven: ik kan er ook in doorslaan. Zo werd ik me recent bewust dat ik vaker in t-shirt naar werk ga sinds ik op een afdeling werk waar men juist formeler gekleed is. Sorry, not sorry.)


Werken zoals jij


Ik wil je echt heel graag uitnodigen om na te denken over deze vraag:

Als ik alle regels en gebruiken van mijn organisatie vergeet, welke manier van werken word ík dan gelukkig van?

Het gaat hier niet om "de kantjes er vanaf lopen". Het gaat hier juist om het creëren van randvoorwaarden die zorgen dat jij optimaal kan presteren én er zelf ook nog eens gelukkig van wordt. Ik geloof dat als iedereen dit doet, en elkaar hier in aanmoedigt, werken zó veel leuker kan zijn dan het door veel mensen (onnodig) wordt ervaren.


Moed


Eerlijk is eerlijk: jezelf zijn op werk is niet altijd eenvoudig. Het vergt moed om te verschijnen als je werkelijke ik, je anders te gedragen dan 'hoe het hoort'. Ik worstel hier zelf ook nog steeds mee. Zo merk ik dat ik het bij sommige collega's/samenstellingen ineens niet durf om ook echt op tijd de meeting te stoppen, en zou ik stiekem heel graag eens in korte broek naar werk willen gaan.


Maar sinds ik heb ervaren wat het mij brengt, voelt het alsof ik geen andere keuze heb dan authenticiteit na te streven. Met vallen en opstaan, en mildheid voor mezelf als het weer eens niet gelukt is, mezelf blijven uitdagen om te verschijnen als Mike, en zo meer (werk)geluk en zingeving te ervaren.


Aan alle leidinggevenden


En juist daarom doe ik een oproep aan iedereen die formele autoriteit heeft binnen een organisatie:

vertrouw je werknemers en promoot authenticiteit!

Wat heb je liever? Iemand die 9 tot 5 verschijnt en de hele dag op facebook zit, of iemand die werkt op zijn eigen manier en échte resultaten behaald? Betaal je iemand voor zijn aanwezigheid of voor zijn bijdrage? (ik weet dat mijn manager voor het laatste kiest en ben haar echt ongelofelijk dankbaar daarvoor!)


Een mega inspirerende voorbeeld vind ik het Results Only Working Environment (ROWE) beleid, waar veel organisaties (zoals Best Buy en GAP) nu mee werken. Kort gezegd betekent dit: het maakt niet uit hoe je je werk doet, we kijken naar de resultaten die je behaalt. Als iemand maar 3 uur per dag werkt, vanuit de Malediven, en tegelijkertijd de allerbeste resultaten behaalt, laat diegene dan in godsnaam 3 uur per dag werken vanuit de Malediven. (Je zou hooguit met de werknemer in kwestie kunnen bespreken of hij/zij meer uitgedaagd wil worden)


In de praktijk zie je bovendien dat mensen juist hun verantwoordelijkheid pakken ten behoeve van het resultaat. Als het voor mijn werk nodig is om 3 dagen op kantoor te zijn, en ik word afgerekend op mijn resultaat, dan verschijn ik 3 dagen in de week op kantoor. En ja, er zullen misschien mensen zijn die er misbruik van maken, maar wil je de 99% intrinsiek gemotiveerde werknemers echt beteugelen om dat te voorkomen? Met alle gevolgen van dien...


(Als je dit onderwerp interessant vindt, lees dan ook eens het boek Corporate Rebels van Pim de Morree en Joost Minnaar)


Tot slot: hoe weet je hoe je wilt werken?


Om dingen op jouw manier te doen, moet je eerst weten wat jouw manier is. En om te weten wat jouw manier is, moet je weten wat voor jou belangrijk is. Waar sta je voor? Waar ga je voor? Of zoals ik het noem: wat is jouw Essentie? (zie ook mijn eerdere artikel).


Je Essentie omarmen, is alsof je je hart upload in je persoonlijke navigatiesysteem. En als je dat laat doorsijpelen in alles wat je doet, dus ook hoe jij werkt, ervaar je hoe het is om volop JA te zeggen tegen jouw mooiste leven. Een uniek leven, vol zingeving.


Benieuwd naar jouw unieke Essentie? Laten we eens een koffietje doen. Ik help je graag om deze te vinden en te omarmen, en doe dat geheel op míjn authentieke manier: effectief, speels en vol positieve levensenergie ;-)


Alle goeds!!!

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page